Druzen zullen Golanhoogvlakte nooit opgeven

- 13/09/2023

Toen de Zesdaagse Oorlog van 1967 over het Midden-Oosten raasde, veroverde Israël de Golan-hoogvlakte op Syrië. In 1981 volgde de eenzijdige annexatie. Sindsdien verklaren Israëlische leiders dat het strategisch gelegen plateau deel blijft uitmaken van de zionistische droom. Nochtans is voor Syrië de teruggave van de bezette Golan een essentiële voorwaarde voor vrede.

Welkom in Mar Elias: in dit Palestijnse vluchtelingenkamp blijft de hoop op een terugkeer naar huis springlevend

- 15/07/2023

Bij een bezoek aan Beiroet komt journalist Montasser AlDe’emeh, kind van Palestijnse vluchtelingen, terecht in het kamp Mar Elias. Het Israëlisch-Palestijnse conflict verdreef de families in 1947-1949 van hun geboortegrond. ‘Ze verjaagden ons, maar ooit gaan we terug.’

De Morgen sprak met militair leider bij Fatah: ‘Wij hebben niets tegen joden, wel tegen de bezetting van ons land’

- 21/06/2023

De aangekondigde uitbreiding van de Israëlische nederzettingen en de aanval op Jenin waarbij het Israëlische leger helikopters inzette, doen vrezen voor een zoveelste escalatie in het Midden-Oosten. Vanuit Libanon deelt de Palestijnse commandant Tawfiq Abdallah (61) zijn analyse: ‘Wij willen vrede’.

Om een conflict op te lossen, moet iedereen mee aan tafel

- 14/04/2023

Montasser Alde'emeh ging vorig jaar in Belfast studeren. Hij wou uitzoeken of het Goede Vrijdagakkoord inspiratie kan bieden om het conflict in zijn vaderland Palestina op te lossen.

Met jongeren in gesprek over de islam: ‘Mijn vader stemt op Vlaams Belang, maar respecteert mijn bekering’

- 05/04/2023

Gespreksavond met jongeren in gemeenschapscentrum de Nestel in Puurs-Sint-Amands op initatief van Muhammed Ozdemir en andere Belgische Turken.

Na de mogelijk verijdelde terreurdaad in België: ‘Er is van alles aan het broeden’

- 29/03/2023

Begin deze week werden acht personen opgepakt in het kader van mogelijke terroristische aanslagen, sommigen van hen zouden dwepen met Islamitische Staat (IS). Zeven van hen werden intussen ook aangehouden. Groeit het probleem van radicalisering in België? ‘Er is van alles aan het broeden’, zegt Montasser Alde’emeh, expert deradicalisering (KU Leuven/UGent).

Deze graffitikunstenaar heeft genoeg materiaal om elke muur in Gent vol te tekenen

- 27/03/2023

De 21-jarige kunstenaar Mohammed Qraiqea houdt in samenwerking met Graffiti vzw een openluchtexpo op Le Mur Gent, de legale graffitizone van de stad. En daar kun je echt niet naast kijken.

Brendan Cox, de man van de vermoorde Britse politica Jo Cox: ‘We staan aan de winnende kant, de tegenpartij verliest het debat’

- 03/03/2023

In juni 2016 werd het Britse parlementslid Jo Cox vermoord. De dader was geradicaliseerd door extreemrechts en viseerde haar vanwege haar inzet voor de Labourpartij: de 41-jarige Cox voerde campagne tegen de Brexit en bestreed moslimhaat. Nu verzet haar man Brendan Cox zich tegen een kritisch rapport over het Britse terreurbestrijdingsprogramma Prevent, dat te veel aandacht zou besteden aan extreemrechtse dreigingen. Een gemiste kans, vindt hij: ‘Nu námen politici het probleem eindelijk serieus.’

Voor deze vluchtelingen en asielzoekers is dit Ierse pension een veilige haven

- 30/01/2023

Wekelijks komen er meer dan 1.000 Oekraïners aan in Ierland. Ook de grensstad Dundalk met haar 40.000 inwoners vangt veel vluchtelingen op. In afwachting van een geschikte huisvesting kunnen ze terecht in het pension van Tim Mullins en zijn familie.

Montasser Alde’emeh: ‘Je bent nu begraven, Shireen, maar je bent niet dood’

- 24/12/2022

In Hemelpost zeggen we vaarwel aan hen die in 2022 zijn komen te gaan. Montasser Alde’emeh, auteur en journalist, schrijft een brief aan Al-Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh, die op 11 mei werd doodgeschoten. Ze werd 51 jaar.