'Rationele islam nastreven? Onzin'

- 15/06/2016

De zomerzon schijnt uitbundig op het terras in Brussel, maar veel vrolijker wordt jihadexpert Montasser AlDe’emeh daar niet van. “Ik maak me zorgen over al die jongeren die sympathie koesteren voor IS. Ik maak me ook zorgen over de Syriëstrijders die teruggekeerd zijn.”

Hoe wordt een vrolijke Antwerpse tiener een soldaat van de jihad?

- 08/06/2016

Hoe wordt een vrolijke Antwerpse tienerdochter een soldaat van de jihad? En wat doet haar uiteindelijk toch van gedachte veranderen? Intisar Umm Mansur vertelde haar verhaal aan jihadexpert Montasser AlDe'emeh. Een voorpublicatie uit Mijn verlossing van het kwaad.

‘Die donkere gedachten, ze kwamen altijd terug. Tot ik De Jihadkaravaan las’

- 18/05/2016

‘Die donkere gedachten, gevoelens, momenten waarop ik het allemaal niet meer weet: ze kwamen altijd terug. Tot ik De Jihadkaravaan las. Het boek heeft mij veranderd zoals niemand dat ooit heeft gekund.’ Dat stuurde een meisje dat op haar jonge leeftijd al drie zelfmoordpogingen ondernam. Haar brief aan Montasser AlDe’emeh deed ons heel nederig worden.

‘Ik moet redden wie ik redden kan’

- 11/05/2016

De Fransman Mourad Benchellali is een opvallende stem onder de deradicaliseringsexperts. Hij haalt zijn authenticiteit en gezag uit zijn levensverhaal: op zijn negentiende voegde hij zich in Afghanistan bij Al-Qaeda. Dit is zijn verhaal. ‘Velen denken dat ik in mijn binnenste een jihadist ben die zijn ware aard verbergt.’

‘De Amerikanen waren wél geïnteresseerd’

- 04/05/2016

Waarom konden Montasser AlDe’emeh en zijn deradicaliseringscentrum niet op meer steun van de overheid rekenen? ‘Hij diende nooit een aanvraag in’, reageren de bevoegde kabinetten.

Montasser Alde’emeh vs Dyab Abou Jahjah

- 27/04/2016

Moeten moslims voor de spiegel gaan staan om de verklaring voor hun moeizame integratie te vinden? De aansporing van jihadspecialist Montasser Alde'emeh raakte in Vlaanderen een gevoelige snaar. Zelden werd een opiniestuk op Knack.be zo vaak geliket en gedeeld. De repliek van Movement X-leider Dyab Abou Jahjah ging evenmin onopgemerkt voorbij: niet de moslims moeten collectief voor de spiegel gaan staan, wel Alde'emeh die in de reflectie de contouren van Uncle Tom zal herkennen. Knack liet beide allochtone boegbeelden afzonderlijk aan het woord over het diepe water dat hen scheidt.

Waarom zij helaas geen dubbelinterview geven

- 23/04/2016

Ze hebben elkaar nog nooit ontmoet en zijn het grondig met elkaar oneens. Deze week bereikte hun dispuut een hoogtepunt. Wat is er aan de hand tussen jihadonderzoeker Montasser AlDe'emeh en activist Dyab Abou Jahjah?

'Geloof niet alles wat ze jullie op straat vertellen'

- 26/03/2016

Jazeker, ze bestaan, de islamitische jongeren die dinsdag hebben gejuicht. 'En wij nemen die signalen ernstig', zegt Erik Van Den Berghe, directeur van het Atheneum van Anderlecht. 'Maar die jongeren zijn niet verloren. Montasser AlDe'emeh kan hen op het rechte pad houden.' Op reportage met een jihadexpert bij achttien pubers. Door Joël De Ceulaer

Eerste opvangcentrum voor potentiële jihadisten in Molenbeek

- 17/02/2016

Jihadkenner Montasser AlDe’emeh opent in Molenbeek een opvangcentrum voor radicale moslimjongeren en hun families. Hij doet dat samen met de moeders van twee Syriëstrijders.

Einer begann, den Hass zu hassen

- 20/01/2016

Einst träumte Montasser Alde’emeh davon, sich in die Luft zu jagen. Heute will er junge Männer überzeugen, nicht in den Dschihad zu ziehen.

Dubbel leven